Skip to content

A citromfű felhasználása a konyhától a fürdőszobáig

    A citromfű felhasználása, gyűjtése és tárolása

    A citromfű felhasználása és annak első lépése a megfelelő gyűjtés és tárolás, ami biztosítja, hogy a növény megőrizze értékes illatát és hatóanyagait. A friss citromfű a kertben vagy balkonládában könnyen termeszthető, de vadon is megtalálható, illetve biopiacon és nagyobb élelmiszerüzletekben is beszerezhető.

    A friss citromfű felhasználása szempontjából a gyűjtésének ideális időpontja a kora reggel, amikor a levelek illóolaj-tartalma a legmagasabb. A növény virágzás előtti időszakban, tavasztól kora nyárig a legértékesebb, ekkor a legintenzívebb a citromos illata és a legmagasabb a hatóanyag-tartalma. A gyűjtés során a növény felső részét, a leveleket és fiatal hajtásokat érdemes szedni, a vastagabb szárakat érdemes elkerülni, mivel azok kevesebb hatóanyagot tartalmaznak és ízük kevésbé kellemes.

    Friss citromfű tárolási módszerek

    Ha a frissen szedett citromfüvet nem használjuk fel azonnal, több módszerrel is megőrizhetjük frissességét:

    1. Nedves papírtörlőbe csomagolva: A friss hajtásokat nedves papírtörlőbe csomagolhatjuk, majd műanyag zacskóba téve a hűtőszekrényben tárolhatjuk. Így a növény akár 7-10 napig is megőrzi frissességét.
    2. Vízben állítva: A frissen vágott citromfű hajtásait vízbe helyezve, mint egy csokrot, a konyhapulton vagy a hűtőben is tárolhatjuk. Így 4-5 napig marad friss, és közben illatával is belengi a konyhát.
    3. Fagyasztás: A citromfű kiválóan fagyasztható. A leveleket és fiatal hajtásokat aprítva, jégkockatartóban vízzel vagy olívaolajjal lefagyaszthatjuk, így télen is hozzáférhetünk a friss íz- és illatvilághoz.
    4. Szárítás: Bár nem kifejezetten a friss tárolásra szolgál, a szárítás a citromfű tartósításának klasszikus módja. A hajtásokat kötegelve, fejjel lefelé, száraz, szellős, árnyékos helyen felakasztva száríthatjuk. A szárított citromfű sötét, légmentesen záródó edényben, fénytől védve akár egy évig is megőrzi aromáját.

    Kulináris felhasználási módok

    Jellegzetes, citromos illata és íze, enyhe mentás árnyalattal, rendkívül sokoldalúvá teszi a konyhai felhasználását. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány népszerű és különleges felhasználási módot:

    Friss citromfű felhasználása italokban

    A citromfű talán legismertebb felhasználási módja különböző italok ízesítése:

    • Citromfű tea: 4-5 friss levelet forrázzunk le 2,5 dl vízzel, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le. Mézzel ízesítve kiváló nyugtató és emésztést segítő ital.
    • Citromfüves limonádé: Egy kancsó vízbe tegyünk friss citromlevet, citromszeleteket és 10-15 citromfű levelet. Hagyjuk egy órát hűtőben állni, hogy az ízek jól összeérjenek. Mézzel vagy agávé sziruppal édesíthetjük.
    • Citromfüves koktélok: A friss citromfű levelek kiváló alapanyagai nyári koktéloknak. Készíthetünk citromfüves mojiót (rum, citromfű, lime, szóda) vagy citromfüves gin tonikot.
    • Gyümölcsvíz: Egy kancsó vízbe tegyünk friss citromfű leveleket, uborkaszeleteket, és néhány bogyós gyümölcsöt. Az így készült víz nemcsak felfrissít, de támogatja a méregtelenítést is.

    Citromfű felhasználása ételekben

    A friss citromfű számos ételnek adhat különleges ízt:

    • Saláták: Aprítva kiváló friss zöldsalátákban, gyümölcssalátákban, vagy quinoa salátákban.
    • Halételek: Kifejezetten jól illik a fehér húsú halakhoz. Tehetünk néhány levelet a hal belsejébe sütés előtt, vagy készíthetünk citromfüves vajat a tetejére.
    • Csirkeételek: A citromfüves, citromos sült csirke klasszikus mediterrán étel. A fűszerkeverékbe keverjünk finomra vágott friss vagy szárított citromfű leveleket.
    • Tészták: Citromfüves, citromos pesztó készítésével különleges tésztaételt varázsolhatunk az asztalra. Keverjünk össze citromfű leveleket bazsalikommal, fenyőmaggal, parmezánnal és olívaolajjal.
    • Desszertek: Ízesíthetünk krémeket, fagylaltokat, gyümölcsleveseket vagy panna cottát. A citromos desszerteknek plusz aromát ad.
    citromfu felhasznalasa friss csokor

    Házi kozmetikumokban való alkalmazás

    A citromfű belsőleg és külsőleg is számos jótékony hatással rendelkezik. Természetes kozmetikumok készítésének értékes alapanyaga lehet:

    Citromfüves arctonik

    A citromfű felhasználása természetes arctonikként kiválóan alkalmas a zsíros, problémás bőr ápolására. Antiszeptikus és gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén segít a pattanások és bőrirritációk kezelésében.

    Elkészítés:

    1. Forralj fel 2 dl vizet, és önts rá 2 evőkanál aprított citromfű levelet.
    2. Hagyd 15-20 percig ázni, majd szűrd le.
    3. Hűtsd le teljesen, majd tedd steril üvegbe.
    4. Hűtőben tárolva 7-10 napig használható.

    Reggel és este, tisztítás után vattakoronggal vidd fel a bőrre. Zsíros, pattanásos bőrre ajánlott, de érzékeny bőr esetén előbb tesztelj egy kis területen.

    Citromfű felhasználása relaxáló fürdőadalékként

    A citromfű nyugtató és stresszoldó hatása miatt kiváló fürdőadalék lehet egy hosszú, fárasztó nap után.

    Elkészítés:

    1. Készíts erős citromfű főzetet: 4 csapott evőkanál citromfű levelet forralj fel 1 liter vízben, hagyd 10 percig forrni, majd még 20 percig állni.
    2. Szűrd le, és öntsd a fürdővízbe.
    3. Opcionálisan adj hozzá 5-6 csepp levendulaolajat a nyugtató hatás fokozásához.

    Ez a fürdő nemcsak ellazítja a testet és elmét, de a bőr állapotát is javíthatja, főleg a gyulladásos bőrproblémák esetén.

    Citromfüves hajöblítő

    A citromfű felhasználása hajöblítésre segít a fejbőr egészségének megőrzésében, a zsírosodás csökkentésében és fényes, illatos haj elérésében.

    Elkészítés:

    1. Készíts erős citromfű főzetet: 4 evőkanál citromfű levelet áztass 5 percig 1 liter forró vízben.
    2. Hagyd kihűlni és szűrd le alaposan.
    3. Samponozás és öblítés után öntsd a hajtövekre és hajvégekre.
    4. Ne öblítsd ki, hagyd a hajon.

    Ez a természetes öblítő segít a korpásodás csökkentésében és a haj fényének fokozásában. Különösen zsíros hajra ajánlott, hetente 1-2 alkalommal használva.

    Aromaterápiás használat

    A citromfű illóolaja és a friss növény aromája is kiválóan alkalmazható aromaterápiás célokra. A citromfű illata nyugtató, felvidító és stresszoldó hatású, segíthet a szorongás és idegesség csökkentésében.

    Citromfüves párnácska

    Egy egyszerű, de hatékony mód a citromfű felhasználása aromaterápiás citromfüves párnácska készítéséhez. Az álmatlanság és szorongás természetes ellenszereként szolgálhat, segítve a nyugodt és pihentető alvást.

    Elkészítés:

    1. Szárítsd meg a friss citromfű leveleket árnyékos, szellős helyen.
    2. Tölts meg egy kis vászonzacskót vagy párnahuzatot a szárított levelekkel.
    3. Helyezd a párnácskát éjjeliszekrényedre vagy párnád alá.

    Citromfű felhasználása frissítő szobaillatosítóként

    A citromfű friss illatával természetes légtérfrissítőt készíthetünk, ami nemcsak kellemes illatot áraszt, de a citromfű illóolajainak köszönhetően nyugtató hatással is bír a helyiség lakóira:

    Elkészítés:

    1. Egy kis edényben forralj fel 2 dl vizet.
    2. Adj hozzá egy maréknyi friss citromfű levelet, néhány citromhéjdarabot és opcionálisan 1-2 szegfűszeget.
    3. Hagyd lassan párologni a tűzhelyen (állandó felügyelet mellett) vagy helyezd a fűtőtestre.
    citromfu felhasznalasa limonade

    Gyógyászati alkalmazások

    A citromfű számos gyógyászati tulajdonsággal rendelkezik, amelyeket otthoni körülmények között is kiaknázhatunk:

    Fejfájás és migrén enyhítése

    A citromfű felhasználása görcsoldó és nyugtató hatása miatt segíthet a feszültség okozta fejfájás enyhítésében. Ezért készíts egy erős citromfű teát, és hagyd kihűlni. Áztass be egy tiszta kendőt vagy kis törölközőt a teába, majd enyhén kicsavarva helyezd a homlokodra és a halántékodra, ahol a fájdalmat érzed. Ezután feküdj le 15-20 percre sötét, csendes helyen. Ez a módszer természetes alternatívát nyújthat az enyhe fejfájások esetén, és mellékhatások nélkül enyhítheti a tüneteket.

    Rovarcsípések és kisebb bőrirritációk kezelése

    A citromfű antiszeptikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt hasznos lehet kisebb bőrsérülések, rovarcsípések kezelésére. Például dörzsölj össze néhány friss citromfű levelet az ujjaid között, hogy felszabaduljanak az illóolajok. Ezután helyezd közvetlenül a rovarcsípésre vagy az irritált bőrfelületre. Hagyd hatni néhány percig, majd ismételd meg szükség szerint. Ez a gyors és egyszerű módszer enyhítheti a viszketést és csökkentheti a duzzanatot.

    Dekorációs lehetőségek

    A citromfű felhasználása tele van hasznos ötletekkel, de emellett dekoratív is lehet, így többféle módon díszíthetjük vele otthonunkat:

    Friss virágcsokrok

    A citromfű világoszöld levelei és apró, fehér virágai kiváló hátteret biztosítanak virágcsokrokhoz. Jól kombinálható világos rózsaszín vagy lila virágokkal, mint a levendula, zsálya vagy kisebb rózsák. A citromfű nemcsak vizuálisan gazdagítja a csokrot, de kellemes illatot is áraszt.

    Fűszerkoszorú készítése

    Különleges és hasznos dekoráció lehet egy fűszernövényekből készített koszorú, amelyben a citromfű felhasználása központi szerepet kaphat. Hajlíts kör alakúra egy erősebb drótot vagy használj koszorúalapot. Erre köss rá friss citromfű ágakat, kombinálva más fűszernövényekkel, mint rozmaring, kakukkfű vagy levendula. Majd szárítsd meg a koszorút fejjel lefelé lógatva. A kész koszorú szép dekoráció, de praktikus is, mert szárítás után a konyha falára akasztva bármikor csippenthetsz belőle friss fűszereket főzéshez.

    A citromfű sokoldalú felhasználása révén támogathatjuk az egészségünket és otthonunkat is természetes módon szépíthetjük, illatosíthatjuk. A természet ezen ajándékát, a citromfű felhasználása által, érdemes felfedezni és rendszeresen alkalmazni a mindennapi életben.

    Források

    Shakeri A, Sahebkar A, Javadi B. Melissa officinalis L. – A review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Journal of Ethnopharmacology. 2016;188:204-228.

    Miraj S, Rafieian-Kopaei M, Kiani S. Melissa officinalis L: A Review Study With an Antioxidant Prospective. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine. 2017;22(3):385-394.

    Ulbricht C, Brendler T, Gruenwald J, Kligler B, Keifer D, Abrams TR, Woods J, Boon H, Kirkwood CD, Hackman DA, Basch E. Lemon balm (Melissa officinalis L.): an evidence-based systematic review by the Natural Standard Research Collaboration. Journal of Herbal Pharmacotherapy. 2005;5(4):71-114.